New Long Beach office building reflects Mid-Century Modern garden-style motif


The new Long Beach, California headquarters of Laserfiche, a provider of intelligent content management and business process automation software, was built on a brownfield lot previously considered unbuildable. The project began by capping eight abandoned oil wells and included the removal of several storage tanks. The 102,840 sf development consists of four floors and one parking garage. The building can accommodate 550 full-time office workers or up to 750 mixed workers.

Built on a prominent corner of a new tech corridor in north Long Beach, the building’s design is reminiscent of a garden office building across the street designed by Mid-Century Modern architect Ed Killingsworth. The size and style of this iconic building provided a design reference point. The bulk of the building is rotated 90 degrees and receded on the upper floors to match the scale of the garden office. The upper floors then slide to shade the building on the south side and create terraces on the north side to socialize and connect with nature above treetops and mountain views.

Also Read :  World Cup 2022 schedule - groups, calendar, match schedule, brackets

The core of the building is located on the west facade to minimize the need for windows, resulting in a drastic reduction in heat gain in the afternoon. Moving the core from the center of the building to the western edge also created an expansive, cohesive workspace, offering flexibility in the work environment. Two locations have dramatic double-height rooms. One, located at the entrance, offers a two-story “outdoor porch” and lobby with a tranquil koi pond. The second location, dubbed “Skylab,” is on the top floor overlooking downtown Long Beach, the Pacific Ocean, and the Palos Verdes Peninsula. This is a flexible “think space” for employee teams and serves as a beacon for motorists navigating the busy 405 Freeway.

Also Read :  Developers plan to open $300 million family resort and entertainment district in Osage Beach | Mid-Missouri News

Each floor features individual workspaces, large and small meeting rooms, and expansive flexible areas that can be rearranged with mobile furniture. Wide and naturally lit stairwells connect all levels and provide inviting passageways that encourage use to promote health and well-being. Natural wood, stone and concrete paired with the brand color dark blue and striking orange guide and define the palette.

Also Read :  Brendan Fraser dapper with partner Jeanne Moore promoting The Whale at Mill Valley Film Festival

The project aimed for LEED Platinum. The design takes into account water use and stormwater retention, as well as energy use, air quality and ventilation. Vertical and horizontal slats increase energy efficiency and promote thermal comfort by providing solar shading to the building. All employees have access to natural light in their workplaces.

In the construction team:
Owner and/or Developer: Laserfiche
Design Architect: Studio One Eleven
Record Architect: Studio One Eleven
MEP Engineer: Southland Engineering
Structural engineer: Structural focus
General Contractor/Site Manager: Millie & Severson

Laserfiche Headquarters Extension 2
Courtesy of Paul Vu.
Laserfiche Headquarters Extension 3
Courtesy of Paul Vu.
Laserfiche Headquarters int
Courtesy of Paul Vu.
Laserfiche HQ int 2
Courtesy of Paul Vu.



Source link